lauantai 14. toukokuuta 2016

Mauritius sadekaudella

La Chaux -joki, näkymä majatalon parvekkeelta Mahebourgissa.
Mauritiusta kutsutaan paratiisisaareksi. En lähde väittämään vastaan, sillä kaikki paratiisin edellytykset Mauritiuksella todellakin kaikessa kauneudessaan on, mutta Mauritius on paljon muutakin, aina torakoista kipeästi remonttia kaipaaviin rakennuksiin, kun vähän laajentaa näkökulmaa resorttien unelmarannoilta kaupunkeihin ja kalastajakyliin, paikallisten ihmisten pariin.

Flic en Flac
Black River Gorges National Park
Mitä meille jäi päällimmäiseksi mieleen reilun kahden viikon visiitistämme saarelle, on ihmisten ystävällisyys ja auttavaisuus sekä tuskainen kuumuus. Aloitan puhumalla säästä.

Olimme Mauritiuksella Suomen viime talven kylmimpää aikaan, tammi-helmikuussa, joka sattuu Mauritiuksella olemaan heidän sadekauttaan, kesän kuuminta aikaa. Voisi ajatella, että sepäs sattui mainiosti, mutta kyllä 30 astetta - oli se sitten miinusta tai plussaa, on vähän liikaa. Jopa paikalliset sanoivat, että Mauritius on kesällä kuin kiehuva kattila, kun pilvet eivät päästä kuumuutta pois maanpinnalta. Meille kuulemma sattui vielä erityisen kuumat viikot.
 
Välillä kyllä satoi oikein ravakastikin, kuten sadekaudella kuuluu, mutta rehellisesti sanottuna sekään ei viilentänyt ilmaa oikeastaan yhtään, siellä 30 lämpöasteen hujakoilla mentiin silloinkin. Koko matkamme aikana emme todellisuudessa viilentyneet kunnolla kertaakaan. Majoituimme monissa erilaisissa paikoissa ympäri saarta, mutta yhdistävänä tekijänä tuntui olevan hieman laiska ilmastointi + turhan lämmin suihkuvesi. Kun palasimme Suomeen, seisoin onnellisena märässä lumisateessa!


Kuumuus vaikutti luonnollisesti hieman myös saareen tutustumiseen. Suorassa auringossa ei pystynyt olemaan ollenkaan, joten aina piti varmistaa, että minne tahansa menimme ja millä tahansa kuljimme, meille löytyi varjopaikka. By the way, saarelta tarttui upea rusketus, vaikka, kuten jo sanottu, suorassa auringossa ei oleiltu yhtään.

Välillä täytyi myös mennä viilentymään ilmastoituihin kauppoihin tai hienojen hotellien auloihin. Meitä ihmetytti, ettei monissa ravintoloissa ollut ilmastointia, tai sitä ei käytetty, vaikka ruokalijat ja henkilökunta olivat selvästi kuumissaan. Saarella on sähköstä pulaa, se saattaa selittää asiaa hieman. Sähkökatkoja esiintyi myös melko tiuhaan.

Tällä hetkellä Mauritiuksen sää näyttää siedettävämmältä. Korkeimmillaan +27, alimmillaan +23, näin on kymmenen päivän ennusteessa luvattu.

Suosittelen Mauritiusta ihan kaikille matkalaisille, vauvasta vaariin, paikka on mielenkiintoinen ja saarella on paljon tarjottavanaan, mutta kehoitan miettimään, onko Mauritiuksen keskikesä sadekausineen järkevä matkustusajankohta.

Huomioni kiinnitti matka-ajankohdassamme myös se, että rokotussuositukset ovat hieman vähäisemmät nyt kuin sadekaudella. Sadekaudella riskiarvion perusteella harkittaviin rokotuksiin kuului myös rokote japanin aivotulehdusta vastaan, jos oleilee paljon ulkona ja turistialueiden ulkopuolella. Sinänsä aivan loogista, sillä japanin aivotulehdusta levittävät itikat, joita sadekaudella on normaalia paljon enemmän.

Tällä hetkellä rokotussuosituksissa ei mainita, että Mauritiuksella voisi tällaista rokotetta tarvita. Paljon matkusvilla pitäisi siis periaatteessa olla rokotussuoja kunnossa Mauritiukselle (kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR sekä hepatiitti A). Myöskään malarian estolääkkeitä ei Mauritiukselle tarvitse, mutta naapurisaarelle Madagaskarille malarialääkkeet täytyy hankkia.

Tässä hieman pohjustusta matkallemme, seuraavissa postauksissa päästäänkin sitten kunnolla asiaan; mitä Mauritiuksella voi nähdä ja tehdä, miksi sinne todellakin kannattaa matkustaa. Let's go!

Sadepäivän selfie

Ei kommentteja: