lauantai 3. marraskuuta 2012

Kirgisian makumuistoja - eli mitä siellä saa syödäkseen?

Koska minua jännitti kunnallisvaali-ilta viime sunnuntaina, pakenin Kirgisian kesämuistoihin. Ennen vaalivalvojaisia kirjoitin melkein yhden jakson Kirgisian matkakertomuksestani, tänään viimeistelin.

Edellisessä jaksossahan kerroin matkastamme Kirgisiaan ja ensimmäisistä fiiliksistämme. Homma jatkui aamun "oppituntien" ja pienen levon jälkeen lounaalla, joten esittelen seuraavaksi Kirgisian eli Keski-Aasian eli Kaukasian ruokakulttuuria, jossa on vahvoja vaikutteita Neuvostoliitosta/Venäjältä. Ja Bishkekissä sekä Oshissa, jotka ovan maan suurimmat kaupungit, on tarjolla paljon myös muita kansallisia keittiöitä.

Paikallinen perinneruoka beshbarmack. Kuuluisi syödä nimensä mukaisesti sormin (viisisormiruoka).
Leipä kuuluu Kirgisiassa jokaiselle aterialle. Isäntä murtaa leivän.
Kasviksia ja hyvää juustoa.
Naudanlihasalaatti, joka on erittäin yleinen Kaukasian keittiöille, niin Georgiassa kuin Kirgisiassakin.
Plov, eli pilahvi, jota Kirgisiassa pidetään yhtenä heidän omana perinneruokanaan, mutta Uzbekistan taitaa myös omia kyseistä ruokaa.
No juu, tämähän liittyy ruokakulttuuriin sillä tavalla, että tässä on kyllä ravintolalla kirgisialaisittain siisti sisäveski. Oikeasti. Bishkekissä tavattiin jossain ravintoloissa jopa ihan pönttöjä, mutta muualla niistä sekä tällaisesta siisteydestä sai vain haaveilla.
Kirgisiassa on pari edullista, hyvää paikallista sekä tuotua punaviiniä.
Ulkkariravintola Fatboys (osoite: Chuy 104), jossa oli niin hyvät vessat, että tuli käytyä pari kertaa kaupunkikierroksen aikana ihan vaan pysähtymässä. Mukavat näkymätkin, kiva terassi. Edullista skumpanjaa ja välipalat. Sisällä jopa ilmastointi. Syötiin hassunnimistä juustoa sitruunalla (perinteistä) ja katkarapuleipää (ei kai kovin perinteistä).
Maissa, joissa pähkinä kasvaa, sitä käytetään luonnollisesti paljon.
Saslik tyyliin Oshin allaskuppila, hinta alle 1 euro.
Aamiaistarpeet oman talon tapaan, mustikat on tosin tuotu Suomesta. Kirgisiassa niitä ei tavattu.
Venäläistyyppinen "salaatti": punajuurta juuston alla smetanan kera.
Tästä ei tomaatti enää parane! Tonnikalatahnalla täytetyt tomaatit italialaisen keittiön tapaan. Testattiin myös tomaattikeittoa, pihviä ja pitsaa. Ei paskempaa, vaikka rosmariinipihvi olikin läpikypsä. Hintaa oli enemmän kuin tavan paikallisilla rafloilla.
Bishkekin keskustassa on yksi tavattoman hyvä georgialainen rafla, Mimosa. Tässä hatsapuria.
Kubati, eli Georgian mausteiset herkkumakkarat, kokin omin kätösin vääntämät.
Saslik Mimosassa.
Lämmin papupata leivän alla, virallista nimeä en muista. Katja muistanee, kun siellä majailee.
Jauhelihaa, sipulia, perunaa ja juustoa lähikuppilassa Bishkekissä. Maistui.
Ravintola Atstek Oshissa. Vähän alkupalaa. :D
Vodka kirgisialaisittain.
Tyypillinen pöytä, jonka ääressä istutaan syömässä lattialla, kuitenkin korokkeella.
Myös majatalomme puutarhassa oli samanlainen pöytäratkaisu.
Majatalon aamiaispöytä.
Manti, eli tortellinit eli pelmenit - miten missäkin maassa täytettyjä makarooninyyttejä kutsutaan.
Sallaattia joka aterialla. Hyvät tommaatit.
Katjan lempisoppa, olisiko pavuista vai linsseistä.
Herkkua on siinä monenlaista. Kirgisiaan tuskin matkustetaan vain syömään, mutta on myönnettävä, että erityisesti kahdessa suurimmassa kaupungissa saa kyllä syödäkseen, ja hyvin, sekä paljon. Vatsavaivoilta ei toki vältytty täälläkään, mutta sellaista elämä on...

Suosittelen lämpimästi - mutta miedosti seikkailunhalusille ensisijaisesti! ;)